Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

SWITCHED-ON-GERSHWIN : the moog synthesizer interprets “The Rhapsody In Blue” & “Selections from “Porgy & Bess”




Ο George Gershwinn (September 26, 1898 – July 11, 1937) ήταν από τους διμοφιλέστερους συνθέτες και πιανίστες του κλασικού είδους,διάσημα έργα του για ορχήστρα ήταν το "Rhapsody in Blue" (1924) το "An American in Paris" (1928) και για όπερα το "Porgy and Bess" (1935).
Έιχε γράψει ακόμα πολά έργα για το broadway καθώς αμέτρητες συνθέσεις του χρησιμοποιηθήκαν στην τηλεόραση και σε ταινίες επίσης αρκετοί καλιτέχνες διασκευάσαν διάφορες δουλιές του.
Μία απο αυτές έπεσε και στα χέρια μου,μα τί αλλο φυσικα a la moog!
AVCO AV-11004-598 STEREO, εδώ ο γνωστός στα moog κικλώματα Gershon Kingsley και ο συνεργάτης του “Leonid Hambro” στο πιάνο αναλαμβάνουν να διασκευάσουν το “The Rhapsody In Blue” και επιλεγμένες δουλειές από το έργο για όπερα “Porgy & Bess”

Η α’ πλευρά περιλαμβάνει το The Rhapsody In Blue” 13:52 στο οποίο είναι και το μοναδικό όπου συμετέχει ο “Leonid Hambro” στο πιάνο καθώς επίσης περιέχει και το “I got rhythm” το οποίο κρατάει μόλις 1 λεπτo ερμηνευμένο μόνο από τον Gershon Kingsley στα keyboards και στα electronics.Πρόκειται για ένα μουσικό έργο αρκετά γνωστό και φυσικά δεν θα μπορούσε να ερμινευτεί μέτρια, έτσι λοιπον οι αναφερόμενοι καλλιτέχνες ξετιλίγουν το ταλέντο τους σε μία μοναδική ερμηνεία, μία διφωνία θα λέγαμε ανάμεσα στο κλασσικό πιάνο και στο ηλεκτρονικό όργανο, το synthesizer, τα δύο άκρα δηλαδή…
Το μονόλεπτο “I got rhythm” είναι κάτι σαν το τέλειο φιναλε! Σαν να έχεις φάει ένα ωραίο φαγητό και μετά να απολαμβάνεις ένα ωραίο πούρο Αβανας!

Η β’ πλευρά περιλαμβάνει επιλεγμένες δουλειές από το “Porgy & Bess” ερμηνευμένες αποκλειστικά και πάλι από τον Gershon Kingsley στα keyboards και στα electronics, ώπος το and opening scene 1, summertime, my man’s gone now, it ain’t necessarily so, Clara-Clara και to crown’s killing.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι γενικότερα έχει επιθετικές στιγμες και ενίοτε «πεφτει» στα μαλακά moog μαξιλάρια, καλή ώρα από το opening scene 1 στο ταξιδιάρικο summertime, φανταστικό είναι το τελέιωμα του my man’s gone now, απολαυστικές χαμηλές συχνότητες που μόνο ένα moog μπορεί να πετύχει.
Στο it ain’t necessarily, ξεδιπλώνονται τα διάφορα πλούσια ηχοχρώματα αυτών των synthesizer και πιστέψτε με είναι αμέτρητα!
Ξαφνικά εκεί που έχουμε ανέβει, πέφτουμε στα μαλακά με το Clara-Clara, για να έρθει σαν τελείωμα το crown’s killing για να μας απογειώσει....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου