Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

“FIRST MOOG QUARTET” GERSHON KINGSLEY





Πρόκειται για την δεύτερη solo δουλεία του Γέρσον, AUDIO FIDELITY RECORDS AFSD 6234 STEREO,έτος παραγωγής 1970, εδώ συναντάμε μία αρκετά διαφορετική αισθητική απο κάθε προηγούμενη δουλειά του,γυναικίες και αντρικές φωνές έρχονταί να παίξουν με τους ήχους του moog, ερώτηση απάντηση.
Ξεπερνώντας το “IN THE BEGINNING” το οποίο μας βάζει στο moog mood συναντάμε το “MIRACLES” μία οπερέτα ανάμεσα στις φωνές και το synthesizer, αρκετά ψυχεδελική αντιμετώπιση βασισμένη σε παιδικά ποιήματα. Το “HAVE IT-OR GRAB IT-OR GO” κλίνει την πρώτη πλευρά του δίσκου, ξεκινάει με ένα λεπτο σιγής και ύστερα μπαίνει το κομμάτι το οποίο και αυτό είναι μία οπερέτα με εμβατιριακά τύμπανα, σινθια ακι φωνές.
Κλείνοντας και πάλι με ενός λεπτου σιγή έρχεται η δεύτερη πλευρά του δίσκου με το “IMAGES” το παιχνίδι φωνής και μουσικής συνεχίζεται κάπως ποιό μελωδικά θα λέγαμε, η φανταστική εκτέλεση στο ‘SOUNDS OF SILENCE” του “PAUL SIMON” έρχεται να απογιώσει το lp, πραγματικά μία απο τις ποιό παράξενες διασκευές και συνάμα ωραίες!
Επόμενο έχουμε το “ELENOR RIGBY” τον “BEATLES” που δέν σταματά την απογείωσει, το κομμάτι ξεκινάει με σειρίνες και συνεχίζει με ένα φανταστικό rythm section όπου και εδώ το modular πέρνει φωτιά, έχουν ενδιαφέρον οι φράσεις του “BACH” μέσα στο κομμάτι. Το “DID YOU EVER TAKE A JOURNEY” σίγουρα αν το fly.me.to.the.moog galactic journey ήταν ταινία τότε το προαναφερόμενο θα ήταν το κομμάτι των τίτλων τέλους.
Το “REBIRTH” έιναι και το τελευταίο κομμάτι του δίσκου, νοσταλγικό και επικό συχρόνος.
Το lp ηχογραφήθηκε στο Media Sound σε 8-track Scully tape recorders χρησημοποιόντας Neuman U 87 μικρόφωνα, ενώ τα moog είναι περασμένα κατευθείαν στην κονσόλα.
Produced and Directed φυσικά από τον “GERSHON KINGSLEY” μηχανικός ήχου ο ”FRED CHRISTIE”, στα moog: “KENNETH BICHEL” “STAN FREE” “ERIC W. KNIGHT” “HOWARD SALAT” στα keyboards ο “MIKE ALTERMAN” στα κρουστά ο “JOHN KAYE” στα drums o “DAVID BREWER” στο μπάσο o “RICHARD NANISTA” ενώ στα φωνητικά ήταν οι: “RONEE BLAKLEY-SOPRANO” “TONY WELLS-TENOR” “LEAH HOREN-SOPRANO” “DOUGLAS HILL-BARITONE”.



Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

“MUSIC TO MOOG BY” GERSHON KINGSLEY




AUDIO FIDELITY RECORDS AFSD 6226 STEREO.Πρόκειται για την πρώτη κυκλοφορία του Κύριου Gershon, ξεκινόντας την ακρόαση θα σταθούμε στο “HEY HEY” το πρώτο κομμάτι του δίσκου, όταν πρωτο άκουσα το κομμάτι του ταλαντούχου “RGD2-horror ” δέν πήγαινε το μυαλό μου απο πού έχει πάρει τη λούπα, ε λοιπόν την βρήκα ολοζόντανη στα αυτιά μου...
Μόλις 2:10 το “HEY HEY” είναι απλά ένα φανταστικό κομμάτι αρκετά εγκεφαλικό και συνάμα κατασκοπικό, έπειτα θα ακολουθήση το επικό “SCARBOROUGH FAIR” του “PAUL SIMON” εδώ συναντάμε μία από της καλύτερες διασκευές που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο κομμάτι,διάφορα moog layer χτίζουν ένα απαλο και ρομαντικό επικό παιχνίδι όπως και το πρωτότυπο φυσικά με ακουστικά όργανα,στην συνέχεια αφιέρωμα στο “BEETHOVEN” “FOR ALISSE BEETHOVEN” το κλασικό φουρ ελισε ερμηνευμένο απο τον Kingsley αρκετά πρωτοποριακό για την εποχή του με τα moog να ανάβουν! θα ακούσουμε το “SHEILA” έτσι λίγο για να νοσταλγίσουμε όσπου να έρθει το τελέυταίο κομματί του δίσκου το θρυλικό “POPCORN” ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ….

Η β’πλευρά του δίσκου ξεκινάει με το “TWINKLE TWINKLE” γνωστό σε όλους σαν παιδικό κομματάκι, εδώ πραγματικα φαίνεται πόσο πολύ είχε επηρεαστεί από τον “JEAN JAQUES PERREY”.Ο Γκερσον πραγματικά χρησιμοποιούσε άπειρες δυνατότητες απο το moog modular έτσι έφτιαχνε μοναδικά ηχοχρώματα.
Στην συνέχεια έχουμε δύο ακόμα διασκευές σε κομμάτια των “BEATLES” το “NOWHERE MAN” και το “PAPERBACK RIDER” καθώς και δύο του ίδιου, το “SUNSET SOUND” και το “TRUMANSBURG WHISTLE” ζήτω στην νοσταλγία και την ανεμελιά!
Το “MUSIC TO MOOG BY” θεωρείται μία απο τις σπουδαιότερες κυκλοφορίες στο χόρο της ηλεκτρονικής μουσικής και όχι μόνο, έτος παραγωγής 1969,
Executive produced by “HERMAN D.GIMBEL” cover design by “SHEILA DENOW” εξίσου και το κομμάτι SHEILA μέσα στο δίσκο, και φυσικά όλη η μουσική είναι δοσμένη από τον “GERSHON KINGSLEY” και το φανταστικό moog modular….
Στο εξώφυλο ένα modular σε ρόλο γλάστρας και για φύλα τον κύριο Γκέρσον!





GERSHON KINGSLEY




Ο Gershon Kingsley γενημένος στις 28 οκτωβριου του 1922 στο Bochum, της Γερμανίας,θεωρείτε απο τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής και ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες, παράληλα είναι απο τους πρώτους που ανέδιξαν το moog modular καθώς δημιούργησε και το πρώτο group στηριγμένο αποκλειστικά σε moog όργανα,τους “FIRST MOOG QUARTET”, ήρθε σε συνεργασία με τον περήφιμο “JEAN JAQUES PERREY” όπου και δημιουργήσαν μαζί φανταστικές μουσικές καταγραμένες σε βινίλια..... το: The In Sound from Way Out! (1966) και Kaleidoscopic Vibrations: Spotlight on the Moog (1967).
Ο “Gershon Kingsley” πρωταγονιστή στα μουζικαλ του broadway καθώς επίσης και αρκετές δουλειές του συνοδεύουν ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και διαφιμηστικά spot. Αναφερουμε ότι έχει λάβει διάφορα βραβεία (Tony award, Clio awards, Lifetime Achievement Award από τον BOB MOOG) καθώς επίσης γράφει έργα κλασσικής μουσικής και όπερες, μάλιστα η ποιό πρόσφατη του δουλειά είναι το “RAOUL” η οποία έκανα πρεμιέρα στην Βρέμη το 2008.
Η διασημότερη και πολυ διασκευασμένη σύνθεση του βέβαια είναι το synth-pop αριστούργημα “POPCORN”
Όποιος επιθημή μπορεί να προχωρίσει στον παρακάτω link για να ενημεροθεί σχετικά με της αμέτρητες διασκευές του θρυλικού αυτού κοματιού, http://www.popcorn-song.com
Σε συνέντευξή του έχει αναφέρθεί στο συγκεκριμένο κομάτι λέγοντας ότι το 1969 ακούγοντας μία μηχανή του pop corn σκεύτηκε να φτιάξει ένα κομάτι που να μοιάζει με αυτό τον ηχο, την επόμενη μέρα έκατσε παρέα με το moog και έγραψε αυτο το αριστουργημα, μέσα σε μία ημέρα είχε δημιουργίση αποκλειστικά απο moog ένα από τα γνωστότερα riif στην ιστορία της μουσικής. Ο κύριος Gershon το πρώτο-κυκλοφόρισε στο δίσκο “MUSIC TO MOOG BY” γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία σε ολόκληρο το κόσμο!

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

SWITCHED-ON-GERSHWIN : the moog synthesizer interprets “The Rhapsody In Blue” & “Selections from “Porgy & Bess”




Ο George Gershwinn (September 26, 1898 – July 11, 1937) ήταν από τους διμοφιλέστερους συνθέτες και πιανίστες του κλασικού είδους,διάσημα έργα του για ορχήστρα ήταν το "Rhapsody in Blue" (1924) το "An American in Paris" (1928) και για όπερα το "Porgy and Bess" (1935).
Έιχε γράψει ακόμα πολά έργα για το broadway καθώς αμέτρητες συνθέσεις του χρησιμοποιηθήκαν στην τηλεόραση και σε ταινίες επίσης αρκετοί καλιτέχνες διασκευάσαν διάφορες δουλιές του.
Μία απο αυτές έπεσε και στα χέρια μου,μα τί αλλο φυσικα a la moog!
AVCO AV-11004-598 STEREO, εδώ ο γνωστός στα moog κικλώματα Gershon Kingsley και ο συνεργάτης του “Leonid Hambro” στο πιάνο αναλαμβάνουν να διασκευάσουν το “The Rhapsody In Blue” και επιλεγμένες δουλειές από το έργο για όπερα “Porgy & Bess”

Η α’ πλευρά περιλαμβάνει το The Rhapsody In Blue” 13:52 στο οποίο είναι και το μοναδικό όπου συμετέχει ο “Leonid Hambro” στο πιάνο καθώς επίσης περιέχει και το “I got rhythm” το οποίο κρατάει μόλις 1 λεπτo ερμηνευμένο μόνο από τον Gershon Kingsley στα keyboards και στα electronics.Πρόκειται για ένα μουσικό έργο αρκετά γνωστό και φυσικά δεν θα μπορούσε να ερμινευτεί μέτρια, έτσι λοιπον οι αναφερόμενοι καλλιτέχνες ξετιλίγουν το ταλέντο τους σε μία μοναδική ερμηνεία, μία διφωνία θα λέγαμε ανάμεσα στο κλασσικό πιάνο και στο ηλεκτρονικό όργανο, το synthesizer, τα δύο άκρα δηλαδή…
Το μονόλεπτο “I got rhythm” είναι κάτι σαν το τέλειο φιναλε! Σαν να έχεις φάει ένα ωραίο φαγητό και μετά να απολαμβάνεις ένα ωραίο πούρο Αβανας!

Η β’ πλευρά περιλαμβάνει επιλεγμένες δουλειές από το “Porgy & Bess” ερμηνευμένες αποκλειστικά και πάλι από τον Gershon Kingsley στα keyboards και στα electronics, ώπος το and opening scene 1, summertime, my man’s gone now, it ain’t necessarily so, Clara-Clara και to crown’s killing.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι γενικότερα έχει επιθετικές στιγμες και ενίοτε «πεφτει» στα μαλακά moog μαξιλάρια, καλή ώρα από το opening scene 1 στο ταξιδιάρικο summertime, φανταστικό είναι το τελέιωμα του my man’s gone now, απολαυστικές χαμηλές συχνότητες που μόνο ένα moog μπορεί να πετύχει.
Στο it ain’t necessarily, ξεδιπλώνονται τα διάφορα πλούσια ηχοχρώματα αυτών των synthesizer και πιστέψτε με είναι αμέτρητα!
Ξαφνικά εκεί που έχουμε ανέβει, πέφτουμε στα μαλακά με το Clara-Clara, για να έρθει σαν τελείωμα το crown’s killing για να μας απογειώσει....


MOOG GROOVE – ELECTRONIC CONCEPT ORCHESTRA




Τι άλλο? το λέει και το όνομα! MOOG GROOVE, THE FIRST ALBUM OF ELECTRONIC ROCK! οι “ELECTRONIC CONCEPT ORCHESTRA” εδώ δημιουργούν την πρώτη τους κυκλοφορία σε ροκ διασκευές γνωστών ονομάτων όπως “THE BEATLES” “DONOVAN” “JONI MITCHELL” “JOE COCKER” “MICHAEL LEGRAND” κ.α. έτος 1969, εταιρία: Limelight (THE TOTAL EXPERIENCE IN SOUND) STEREO LS-86070.
Παρακαλώ τους moog fans να προσέξουν την εισαγωγή στο “AQUARIUS” και το σολο στο “PENNY LANE” των σκαθαριών! Πραγματικά οι δυνατότητες αυτών των μηχανημάτων ήταν τεράστιες.....απο διαφορετικά ηχοχρώματα άλλο τίποτα.....
Το εξώφυλο ιδιαίτερα φετιχιστικό,μία γκόμενα ξαπλώμένη σε έναν καναπέ και στο πίσω μέρος το moog modular να ποζάρει περήφανα δίπλα στο Νο.1 ροκ group του πλανίτη για πολλούς, τους “THE BEATLES” (φυσικά σε φωτογραφία όχι οι ίδιοι!) δίπλα τους ένα 8 - track recorder όπου και εκεί ηχογραφήθηκαν τα ροκ moog διαμάντια! Κλασσικά όλα τα arranged έγιναν από ττον “EDDIE HIGGINS” και musical director ήταν ο “ROBIN McBRIDE” ακολουθούν οι “DENNY ROCHE” στο fender μπάσο o “EDDIE HIGGINS” στο Hohuer clavinet, RMI ηλεκτρικό πιάνο, Allen electronic harpsicord, echo-plex electronically modified lowrey organ, πιάνο και φυσικά moog synthesizer, o “PHIL THOMAS” στις κονγκες ο “MORRIS JENNINGS” στα drums, congas, ο “JIMMY DONDLINGER” στις κιθάρες, και ο “MIKE TEGZA” στα drums.
Στην παραγωγή ήταν ο “ROBIN McBRIDE” το lp ηχογραφήθηκε στα στουντιο τις Universal από τον “DOUG BRAND.

ΛΙΣΤΑ ΚΟΜΑΤΙΩΝ:

Aquarius
Oh Happy Day
Hey Jude
Both Sides Now
Grazing In The Grass

Feelin' Alright
Penny Lane
Atlantis
Rock Me
Windmills Of Your Mind



Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

MOOG MODULAR




Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ MOOG MODULAR:

Το 1964, ο “Robert Moog” δημιουγεί μία από τις πρώτες μορφές modular voltage-controlled music synthesizers (CV) ελεγχόμενη τάση, το οποίο και παρουσιάζεται στο συνέδριο του AES το εν λόγω έτος με μεγάλη επιτυχεία.

Τα εν λόγω μηχανήματα παρείχαν εν αντιθέση με τα μηχανήματα του “Don Buchla” (η άλλη εξέχουσα φυσιογνωμία στην πρώιμη ιστορία του συνθέτη) ένα πιάνο-style πληκτρολόγιο ως ένα σημαντικό μέρος του περιβάλλοντος εργασίας του χρήστη καθώς και επίσης η moog ίδρυσε πρότυπα analog control interfacing. Βλέπε την μεγάλη ντουλάπα!


Στην ουσία ο αρθρωτός συνθετητής όπως ονομάζεται στα Ελληνικά ήταν ένα είδος αναλογικών συνθετητών το οποίο απαρτιζόταν από διάφορα modules, ενότητες (τοποθετημένες μέσα σε μία καμπίνα ξύλου) οι οποίες ήταν και τα λειτουργικά του μέρη (VCO, VCA, VCF, LFO, RING MODULATOR, ADSR) και πολά ακόμα τα οποία θα παρουσιάσουμε ονομαστικα παρακάτω.
Ουσιαστικά μέσω των modules υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου του σήματος, κάποια παρείγαγαν το σήμα και άλα τροποποιούσαν την λειτουργία του, ο χρήστης τροποποιούσε πρωτογενούς ήχους διαφόρων κυματομορφών (sine waves, square waves και άλων) που παράγονταν μέσω των voltage controlled osscilator, ελεγχόμενη τάση ταλάντωσης (VCO) με ρυθμιστές πλάτους (τάση ελεγχόμενη ενισχυτές ή VCA) και φασματικούς ρυθμιστές (voltage controlled filters (VCF).
Οι Envelope generators, attack, decay, sustain και release (ADSR) τροποποιούσαν της παραμέτρους των VCA, VCF και άλων modules.
Το σήμα εδρομολογήτο από ενότητα σε ενότητα μέσω καλοδίων ¼ mono, άρα ο χρήστης μπορούσε να κάνει άπειρους συνδιασμούς δρομολογίσεων για να πετύχει ακριβός τον ήχο που επιθημούσε και ο εν λόγο ήχος ενεργοπειούτανε μέσω του keyboard ή ενός ribbon controller.




Η Moog σαν εταιρεία έφτιαχνε μόνο theremin,έτσι με αυτό της το κατόρθωμα άρχησε να κατασκευάζει τα πρώτα της modular για να εισχωρίσει στην αγορά του συνθεσάιζερ, έτσι λοιπόν το πρώτο σύστημα Moog αγοράστηκε από τον χορογράφο Alwin Nikolais, καθώς το έτος 1965 σιγά σιγά άρχισαν να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν τα Moog modular περισσότερος κόσμος. Συνθέτες όπος ο Eric Siday και Chris Swansen ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων πελατών, με τον Paul Beaver να είναι ο πρώτος ο οποίος χρησιμοποίησε ένα modular σε ένα δίσκο το 1967.

Ο Walter Carlos (μεταγενέστερα Wendy Carlos) το 1968 ηχογραφεί το Switched-On Bach στο οποίο παρουσιάζεται ένα ειδικά διαμορφωμένο modular συνθεσάιζερ (custom made) ως το μόνο μέσο για την καταγραφή του έργου το οποίο και έφερε έντονο ενδιαφέρον από το ευρύ κοινό. Λίγο μετά,ο Keith Emerson, the Monkees, Jan Hammer, Tangerine Dream, The Beatles και οι  Rolling Stones απέκτισαν modular synthesizers.



Αυτή η νέα δημοτικότητα οδήγησε τον BOB MOOG την δεκαετία του 1970 στην κατασκευεί του κλασικού Minimoog, το οποίο και φτιάχτηκε επιδή ένα modular κόστιζε ακριβά και ήταν πολύ δύσκολο στην μεταφορά έτσι ένα αρκετά ποιο μικρό synthesizer και ποιο οικονομικό θα ήταν μία πολύ καλη λύση, εδώ ξεκινάει η γενιά του θρυλικού minimoog. Σειρά πήραν και άλα συνθεσάιζερ.
Επίσης αρκετά πανεπιστήμια σπεύδουν να αγοράσουν Moog συστήματα ή μεμονωμένα modules και πραγματοποιούνται μαθήματα sound synthesis.

Το Moog modular θεωρείται από τους λάτρεις του το Α και το Ω τον synthesizer, το ποιό ολοκληρωμένο από κάθε άλο μιάς που μπορεί να μιμιθεί άπειρους ήχους φυσικών μουσικών οργάνων αλα και να κατασκευάσει νέα ηχοχρώματα, σκεφτείται τη επανάσταση έφερε στην δισκογραφία τα τέλει του 60’ αρχές του 70’!




ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΝΤΕΛΑ MOOG MODULAR

Κατασκευάστηκαν διάφορα hand made συστήματα ανάλογα με της απαιτήσεις των εκάστοτε πελατών και από το 1967 – 1972 παράγονται τα πρώτα Moog modular συστήματα τα οποία και ονομάζονται Moog 3, Moog 2, και το Moog 1. Η σειρά "C" διέθετε ντουλάπα καρυδιάς, και, αρχής γενομένης από το 1970, η σειρά "Ρ" σχεδιάστηκε για να μεταφέρεται.
Από το 1971 έως το 1973, το Moog 10 και το Moog 12 κατασκευάστικαν το κάθε ένα σε βαλίτσα μεταφοράς. Η moog παράγει από το 1972 - 1981, το Moog 15, το Moog 35 και το Moog 55 μέσα σε ντουλάπα καρυδιάς όπως και η προηγούμενη σειρά «C».



ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ MODULES ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΤΕ ΕΝΑ MOOG MODULAR:

                901VCO/LFO
                901A – VCO driver (1 volt per octave)
                901B – VCO
                901C – VCO output stage (used on early systems)
                901D – VCO output stage
                902VCA (2 inputs, 2 outputs, 3 CV inputs)
                903white noise (used on early systems before 903A)
                903A – random signal generator (white or pink noise)
                904Alow-pass VCF (24 dB-per-octave, considered the classic Moog filter)
                904Bhigh-pass VCF
                904C – filter coupler
                905 – spring reverb
                907 – horizontal fixed filter bank (Moog 10 and Moog 12)
                907A – vertical fixed filter bank (Moog 15 and Moog 35)
                909 – power supply (Early units)
                910 – power supply (Early units)
                911ADSR envelope generator (adjustable from 2 ms to 10 seconds)
                911A – dual trigger delay
                912envelope follower
                914 – fixed filter bank (12-band, 125 Hz to 5 kHz, with high-pass and low-pass knobs)
                921 – VCO (1.01 Hz to 40 kHz)
                921A – VCO driver (1 volt per octave)
                921B – VCO (more stable than 901B)
                923 – noise, high-pass and low-pass filter
                928sample and hold
                930 – power supply (Later units)
                950 – 49-note keyboard
                950A – keyboard controller
                950B – scale programmer
                951 – 61-note keyboard
                952 – 49-note, duophonic keyboard
                955ribbon controller (replaced by 956)
                956 – ribbon controller
                958 – pedal controller
          959joystick (X-Y) controller
                960sequencer (3 rows of eight steps)
                961 – sequencer interface Include voltage-trigger to S-trigger and back
                961CP – sequencer interface panel (Moog 55)
                962 – sequential switch
                984 – 4X4 matrix mixer
                991 – filter and attenuator
                992 – control voltages (illuminated red or blue switches linked to the 904A)
                993 – trigger/envelope (illuminated yellow or green switches)
                994 – jack multiples (duplicates voltages)
                995 attenuators
                1120 – foot pedal
                1125 – sample-and-hold
                1130drum controller
                1131percussion controller
                1150ribbon controller
                1630 – Bode Frequency Shifter (designed by Harald Bode)
                1634 – pitch-to-voltage converter
                6401 – Bode ring modulator (designed by Harald Bode)
                CP1CV and trigger outputs (Moog 3P)
                CP2 – CV and trigger outputs, and filters
                CP3 – 4X1 mixer
                CP3A – mixer (illuminated switches linked to the VCOs)
                CP4 – CV and trigger outputs, attenuators (Moog 1C)
                CP4A – CV and trigger outputs (Moog 35)
                CP5 – CV and trigger outputs (designed for the "P" series)
                CP6 – CV and trigger outputs (designed for the "P" series)
                CP7 – CV and trigger outputs, multiples (designed for the "P" series)
                CP8 – power switch (Moog 2C and Moog 3C)
                CP8A – power switch (Moog 35 and Moog 55)
                CP9 power switch (Moog 3P)
                CP11 – mixer, triggers, outputs (Moog 10; four-input mixer, jack multiples, attenuator, 2 CV and trigger outputs, and 2 audio outputs)
         CP35 – attenuators (Moog 35)