Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

JEAN JACQUES PERREY







JEAN JACQUES PERREY

Έχουμε να πούμε πολλά για τον ζωντανό θρύλο που ακούει στο όνομα JEAN JACQUES PERREY,θα αναφέρουμε όμως λίγες πληροφορίες λόγο τον πολλών ακόμα ονομάτων που πρόκειτε να αναφερθούν σε αυτό το blog.
Γενημένος στην Γαλλία το 1929 κάνοντας σπουδές στον τομέα της φαρμακευτικής είχε την τύχη να γνωρίσει τον GEORGE JENNY,τον εφευρέτη του ondioline (ηλεκτρονικό πληκτροφόρο όργανο,1941),ενθουσιασμένος ο Jean με την νέα του ανακάλυψη και συνάμα με την δεξιοτεχνία που δίχνει πάνω στο όργανο, αποφασίζει να ταξιδέψει σε ολόκληρη την ευρώπη κάνοντας εμφανίσεις,παρουσιάσεις αυτού του παράξενου μουσικού οργάνου!
Ο δρόμος του τον έφερε στην πάντα προχωρημένη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ όπου συνάντησε τον CAROLL BRATMAN ο οποίος τότε κατασκεύαζε ένα ηλεκτρονικό στούντιο ηχογραφήσεων.Εδώ ο Jean έρχεται σε επαφη με νέες προχωρημένες τεχνοτροπίες δημιουργόντας ρυμθμούς με sequences, loops,ψαλιδίζοντας ταινίες μπομπίνας φτιάχνοντας νέους πρτότυπου ήχους.
Κάπου εδώ γνώριζει και τον BOB MOOG, μία συνάντηση που έμελε να ήταν καταλυτική για την ζωή του,μία συνάντηση που κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί το πόσο καρποφόρα θα ήταν,τότε λοιπόν ήρθε σε επαφή με τα moog modular systems.
 Το 1965 ο Perrey συναντήθηκε με τον Gershon Kingsley, ένας πρώην
συνάδελφος του John Cage και μαζί δημιουργήσανε δύο LP για την VANGUARD-The In Sound From Way Out (1966) and Kaleidoscopic Vibrations (1967).Επιστρέφοντας στην Γαλλία o Jean Jacques Perrey δημιούργησε μία σειρά από νέες ηχογραφήσεις τόσο για την κυκλοφορία κάποιου προσωπικού  δίσκου όσο και για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σήματα αυτών κτλ.
Αξίζει να αναφέρουμε ίσως την πιο κλασική του δουλειά, το MOOG INDIGO φυσικά.
Ο JEAN JACQUES PERREY θεωρείται από τους πρώτους moog synthesizer καλιτέχνες, μαζί φυσικά με τον Gershon Kingsley και τον Walter Carlos μεταγενέστερα Wendy Carlos.

Αναφέροντας της παρακάτω δισκογραφικές του εξορμήσεις εμείς θα σταθούμε μελλοντικά στις σημαντικότερες

               The In Sound From Way Out! (1966)
               Kaleidoscopic Vibrations: Spotlight on the Moog (1967)
                Prelude au Sommeil (1957) [France only]
                Cadmus, Le Robot de l'Espace (1959) [France Only]
                Mr. Ondioline (1960) [EP]
                Musique Electronique Du Cosmos (1962)
                The Amazing New Electronic Pop Sound of Jean Jacques Perrey (1968)
                The Happy Moog (1969)
                Moog Indigo (1970)
                Moog Sensations (1971)
                Moog Expressions (1972)
                Quadraphonic Demonstration Album - Program 2 (1972)
                Moog Generation (1973)
                Mig Mag Moog (1974)
                Dynamoog (with Gilbert Sigrist) (1978)
                Good Moog - Astral Animations & Komputer Kartoons (1998)
                Circus of Life (with Gilbert Sigrist) (1999)
                Eclektronics (with David Chazam) (2000)
                Moog Sensations (2001)
                The Happy Electropop Music Machine (with Dana Countryman)(2006)
                Moog Acid (with Luke Vibert) (2007)
Destination Space (with Dana Countryman)(2008)

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι ακόμα εν ζώή!!!!!



MOOG INDIGO

Πρόκειτε για την δεύτερη έκδοση του περήφιμου moog indigo,για λογαριασμό της VANGUARD,έτος 1972,VSD 6549 STEREO LP,ηχογραφημένο στην Αμερική.τυπομένο στην Αγγλία και φυσικά διανομή RCA, ενώ την σχεδίαση του φανταστικού ψιχεδελικού εξώφυλλου είχε αναλάβει η Sally Geeve.
Το μότο του moog indigo: far out electronic entertainments created with the fabulous moog synthesizers,τι άλλο να περιμένει κανείς!!! moog again and again,always moog!!!!ναι το κολημά μου τεράστιο αλλα δικαιολογημένα μιάς που το συγκεκριμένο lp ήταν από τα πρώτα που με μύησαν στον κόσμο τον moog!!!
Φλερτάροντας ο Perrey με τα συνθεσάιζερ του δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό αριστούργημα τόσο «sexy” όσο και αρκετά χορευτικό.Εδώ μας ταξιδεύει σε διάφορα μουσικά στύλς από 60’s dance hall εώς την ψυχεδέλια τον 70’s, και πάντα με τους δικούς του ήχους που στην πλειοψηφία θα έλεγε κανείς ότι θυμίζουν  ήχους μέσα απο το νερό (κλασικα moog ηχοχρώματα).Ποιό να ξεχωρίσω περισσότερο το soul city,μία 60΄s κομματάρα,το Gossipo Perpetuo το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από τον Anders och Måns, για μία κωμωδία του στην Σουηδική τηλεόραση,το the rose and the cross,το οποίο στην αρχή του σε παραπέμπει σε λειτουργία εκκλησιαστικού οργάνου σε κάποιο καθεδρικό ναό,το cat in the night,αυτό το super down tempo blues δωδεκάμετρο,την παράνοια του Flight of the Bumble Bee? Το “τσιλ” easy listening moog indigo ή την μελαγχολική κοματάρα: passport to the future? φυσικά κρατήσαμε για το τέλος το γνωστό  σε όλους EVA ,τι να πεί κανείς για αυτή την κομματάρα!ότι το χρησιμοποίησαν σαν sample οι Gang Starr στο "Just to Get a Rep" (1991) και οι House of Pain στο "Fed Up (Remix)" (1996).Ενοείτε μας αρέσει και το super remix του FAT BOY SLIM!!! το EVA εδρέοσε τον JEAN JACQUES PERREY στα charts!
Επιβάλεται κάθε ενημερωμένη δισκοθήκη να διαθέτει μία κόπια αυτού του σπουδαίου LP.


P

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Il Gabbiano Infelice – here is the Moog,Al Moog: Bob Callaghan & Co


Ξεκινώντας το αστρικό μας ταξίδι θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στον BOB CALLAGHAN, και στο Il Gabbiano Infelice – here is the Moog,Al Moog: Bob Callaghan & Co.της Ιταλικής εταιρίας JOKER.
Με αριθμό καταλόγου: SM 3426 STEREO 33 RPM και έτος παραγωγής 1972 θεωρείται μία σπουδαία synth pop,classic moog κυκλοφορία για τα Ιταλικά δεδομένα.
Ξεχωρίζει το αριστούργημα του NINO ROTA-LOVE THEME FROM GODFATHER,το Il Gabbiano Infelice από Ariemo καθώς  στην συγκεκριμένη κυκλοφορία δέν απουσιάζει το γνωστό σε όλους POP CORN του περήφιμου G. Kingsley.Επίσης ενδιαφέρον έχει και το “the flamenco Moog” που είναι και το μαναδικο κομμάτι με στίχο.
Την παραγωγή του LP έχει αναλάβει ο SERGIO BALLONI ενώ στα synthesizer moog βρίσκεται ο Bob Callaghan και Arp 2600 o Blue Marvin.
        
Αναλυτική λίστα κομματιών:

Ariemo- Il Gabbiano Infelice
G. O'sullivan- Alone Again
Facchinetti-Negrini - Noi Due Nel Mondo E Nell'Anima
Rota- Love Theme From The Godfather
Zara-Vandelli- Viaggio Di Un Poeta
Crino-Lumni- Rusticano Moog

G. Kingsley- Pop Corn
Dan Lacksman- The Flamenco Moog
Lablion-Lumni-Crino- Il Cammino Dei Girasoli
Lumni - Indian Fig
Alberto Baldan Bembo – Penny
Alberto Baldan Bembo- My Intermezzo













Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

FLY ME TO THE MOOG!!!


Ένα αναλογικό αστρικό ταξίδι στο κόσμο των moog synthesizer,μία καταγραφή ακουστικού και οπτικού υλικού,μία παρουσίαση των φανταστικών ηχοχρωμάτων των moog synthesizer και άλλων αναλογικών διαμαντιών!!!
Το μοναδικό μας μέσο: το διαστημόπλοιο moog galactica στο ταξιδι fly me to the moog!!!